Subfamilia: Saimirinae, 5 specii Dimensiuni maxime: 75 cm / 1,1 kg Durată de viaţă: 20 ani Regim alimentar: Fructe moi, în special smochine, fructe de pădure, nuci, flori, seminţe, frunze, insecte Răspândire: Zona centrală şi de nord a Americii de Sud Habitat: Jungla virgină şi zonele cu vegetaţie densă, care oferă un adăpost foarte bun împotriva păsărilor de pradă
Maimuţa veveriţă trăieşte de obicei în grupuri de câte 30-40 indivizi (dar care pot ajunge să depăşească şi 100). Grupul include mai mulţi adulţi masculi şi femele. Masculii nu participă la creşterea puilor, însă cei mici sunt capabili să se caţere în copaci încă de la naştere, ceea ce reduce semnificativ rolul de susţinere al mamei.
Sunt singurele maimuţe din Lumea Nouă care petrec intervale semnificative de timp pe sol, unde coboară să caute insecte sau să culeagă fructe care cresc la înălţime mică pe ramurile arborilor.
Maimuţa veveriţă are un repetoriu vast de vocalize: 26 de semnale distincte. Piuie şi ciripeşte atunci când sapă după hrană, ca să comunice cu ceilalţi membri ai grupului, cârâie şi toarce atunci când se împerechează, şi latră atunci când e furioasă
Maimuta veverita – poza de Catelusa_Lori, in Omnivori si primate · 13.1KB
_______________________________________ Si eu iubesc cainii beagle!